Maldiverna
under vatten

dykning

Havsanemon, close-upStrömmarna i Indiska Oceanen är starka, vilket innebär att strömdyk (så kallade drift-dives) är mycket vanliga. Normalt följer dykaren bara med strömmen längs revet för att plockas upp av båten efter avslutat dyk. Detta innebär att du egentligen kan tillbringa ett helt dyk på Maldiverna utan att i stort sett ta ett enda fentag. Strömmarna varierar från nästan obefintlig till mycket stark beroende på olika omständigheter: tid på dagen, väder, dykställe...

Embudu Express

En av mina stora favoriter bland alla fina dykställen på Maldiverna är Embudu Express. Vi finner denna kanal i den norra delen av Södra Male atollen, mitt emot hotellön Embudu Village.

Du startar dyket från en båt, vid kanten av ytterrevet där du snabbt måste ta dig ner till topprevet som finns på ungefär 8 meters djup.

När du kommit ner gäller det att kvickt hitta ett block död korall som du tar ett ordentligt tag om, annars kommer du snabbt att spolas bort av den starka strömmen. Du håller dig fast i korallblocket och inväntar din dykpartner innan ni tillsammans börjar en klättring nedåt, till ungefär trettio meters djup. Det gäller att "dra sig" nedåt, att hitta lämpliga korallblock att ta tag i och att vara uppmärksam på att man inte skadar revet (ta aldrig tag i levande koraller) samtidigt som man också skall passa sig för de välkamouflerade sten- och skorpionfiskarna.

Du tyckte säker att strömmen var mer än tillräckligt stark från början, men ju närmare kanalen du kommer desto starkare blir den.

Efter ett tag kommer du fram till kanalöppningen och det är nu som det riktiga äventyret börjar. Samtidigt som du mer eller mindre desperat håller dig fast i ett ordentligt korallblock öppnar sig en magnifik scen. Hundratals stora fiskar cirklar i vattnet framför dig. Till synes fullständigt oberörda av den starka strömmen simmar tonfisk, taggmakrill, napoleon, barracudor, hajar, rockor och kanske till och med mantor.

Håll ett öga på din dykdator och din luftförbrukning, tiden bara flyger iväg här nere och det blir snart dags att börja uppstigningen. Du släpper vad du nu håller i och låter strömmen föra dig in i kanalen. Du svävar fram, samtidigt som du långsamt stiger mot ytan. Det känns som att flyga...

Föregående               Hem              Nästa