Maldiverna
om landet

Semester på Maldiverna

Att ta sig dit

Det absolut enklaste sättet att ta sig till Maldiverna är att köpa en paket- eller charterresa. Att själv "sy ihop" resan blir svårare och troligen dessutom dyrare än att välja ett färdigt paket.

Infrastrukturen på Maldiverna är olik de allra flesta andra semesterländers. Varje hotell är en egen ö och på den ön finns inget annat än hotellet och dess faciliteter. Eftersom det dessutom saknas reguljär båttrafik mellan öarna är det omöjligt att resa runt och leta efter hotell. Har man inget bokat hemifrån är enda möjligheten att, direkt efter ankomst till flygplatsen, åka till huvudön Male och boka hotell genom någon av de lokala resebyråerna.

Med andra ord: en backpacker semester på Maldiverna är inte att rekommendera!

Hotellöar

Att i detta sammanhang göra en fullständig förteckning över Maldivernas hotellöar vore ganska meningslöst. I stort sett samtliga turister som besöker landet kommer på en arrangerad paketresa, vilket i praktiken innebär att enbart ett fåtal av de närmare sjuttiotalet hotellanläggningar är öppna för den svenska marknaden.

Researrangörernas kataloger ger en fullständig och detaljerad beskrivning över de öar respektive arrangör har på sitt program. Dessutom kan en hotellbeskrivning i det närmaste betraktas som färskvara eftersom saker och ting förändras. Man byter ledning och ledningsfilosofi; några öar får en omfattande ansiktslyftning medan andra kanske nästan förfaller. Vilken ö man väljer beror på, förutom arrangörernas aktuella utbud, egen smak och inte minst plånbok. Det finns många typer av öar - allt från internationella förstaklasshotell som Kurumba Village, Full Moon eller Rangali till lite enklare som Kanifinolhu eller Meerufenfushi. Några resenärer föredrar lite större öar som Kuredu medan andra vill bo på små som Alimatha.

Den rent geografiska placeringen, det vill säga i vilken atoll hotellön ligger, är även en viktig faktor under beslutsprocessen. En längre transportsträcka till de mer avlägsna atollerna kan för många uppvägas av fördelen att komma ifrån den stora anhopningen hotellöar i Male- och Ari-atoll. Detta gäller inte minst sportdykare som kanske vill undvika trängseln vid alltför starkt besökta dykplatser.

Samtliga resenärer landar på Male International Airport, belägen på ön Hulule strax utanför huvudstaden. Till de öar som ligger närmast, i Norra och Södra Male-atoll, åker man oftast dhoni från flygplatsen. Restiden varierar mellan 20 minuter och dryga timmen. Till öarna lite längre bort har man ordnat med snabbare förbindelser: speed-boat, höghastighets-katamaraner eller till och med sjöflygplan och helikopter.

En flygtransport till hotellön bjuder på, förutom en tidsmässigt kortare resa, magnifik utsikt över atollerna från luften. Bara det storslagna panoramat kan försvara de ökade kostnaderna. Kolla med Din researrangör om du har möjlighet att boka flygtransfer.

Öarna är som regel så små att det inte tar mer än mellan tio och tjugo minuter att promenera runt dem. Trots det har vi aldrig känt oss "instängda" på någon hotellö, inte ens de allra minsta. Goda vänner som arbetade på en mindre ö kunde, efter två hela säsonger, konstatera att de i stort sett aldrig var på de östra delarna av ön! Dessutom har vi aldrig upplevt den trängseln på stranden som är så vanlig på de flesta turistorter världen över.

HotellöI stort sett samtliga hotellöar är uppbyggda efter samma princip. Rummen, i bungalowstil, är utspridda i en cirkel runt hela ön och ligger närmast havet. En eller flera större byggnader inrymmer reception, restaurang, bar och en liten affär som säljer souvenirer (för det mesta importerade från andra asiatiska länder), T-shirts, vykort, frimärken, toalettartiklar och så vidare. På ett fåtal öar har man byggnader i två våningar.

De publika områdena saknar oftast väggar vilket skänker behaglig svalka trots avsaknaden av luftkonditionering. På en avskild plats ligger personalens kvarter.

Så fort man kommer fram till sin ö tar man av sig skorna och ser som regel inte röken av dem förrän det är dags att åka hem. Vi såg en mycket träffande text på en T-shirt: "Maldives, no news - no shoes". Enda undantaget är de lyxigaste anläggningarna som kräver att gästerna använder skor i restaurangen.

Pengar behöver man aldrig bära med sig. För det mesta signerar man samtliga notor och betalar sista dagen. På en del öar har man infört det system av halsband med plastkulor som den franska researrangören Club Med en gång introducerade på sina semesteranläggningar.

Maldiverna är idealiskt för många typer av vattensporter: windsurfing, segling, vattenskidor och sist men definitivt inte minst, snorkling och dykning. I stort sett alla hotellöar har ett eget dykcenter som förutom utbildning anordnar dykutfärder. Mera om detta i avsnittet om dykning, som även är avsett för de resenärer som aldrig försökt sig på sporten men troligen kommer att fascineras av snorklingsmöjligheterna.

Visserligen skryter turistmyndigheterna med att "Maldiverna är bästa platsen att lära sig att inte göra något alls" men för de lite mera rastlösa brukar hotellen arrangera en mängd aktiviteter. Bland de mest populära är volleyboll, där finalerna mellan de anställda maldivierna och hotellets gäster drar stor publik. Vi har ännu aldrig upplevt en match där landets egna invånare, som till naturen är betydligt mer kortväxta än européer, förlorat.

På de flesta öar ingår helpension och på några få halvpension. I undantagsfall har man enbart frukost i sitt arrangemang. Maten är vällagad men i överkant tillrättalagd för den som tycker om att pröva annorlunda rätter. Basen är givetvis fisk men några dagar i veckan serveras även kyckling eller importerat kött. Frukosten består som regel av bröd, smör, pålägg, ägg och frukt. Lunch och middag brukar inledas med soppa som följs av en varmrätt och till sist en dessert av frukt eller sötsaker. Stora bufféer, oftast med orientaliskt inslag, är både populära och vanliga.

De resenärer som är ute efter ett hektiskt nöjesliv bör söka sig till andra resmål. Kvällarna tillbringas för det mesta med stilla prat i baren där man träffar nya vänner från både Skandinavien och andra länder i världen. Ett par kvällar i veckan brukar man ordna med någon typ av enklare show eller diskotek. Det finns en mängd underhållare, dansare, musiker och trollkonstnärer som reser runt bland hotellöarna under säsongen. På de större öarna, där man har bättre resurser, ordnar hotellet en hel del kvällsaktiviteter. Den stora kabarén, där hela personalen får göra bort sig på scen, brukar vara extra populär.

Förutom maldivier finns en del gästarbetare på hotellöarna. De kommer huvudsakligen från Sri Lanka och har bland annat hand om serveringen av alkoholhaltiga drycker i baren så att de muslimska maldivierna slipper besudla sina händer med dessa ogudaktiga drycker. Likaså är personalen på dykskolorna oftast utlänningar - en hel del skandinaver.

Hotellen arrangerar även några utfärder för de resenärer som vill se och uppleva lite mer. Programmen varierar givetvis men ser i stort sett ut på samma vis.

Nattfisketuren utgår med en liten dhoni strax innan solen går ned. Efter lite sökande ankrar man vid ett rev där turisterna får pröva sin fiskelycka. Utrustade med lina och krok som agnas av besättningen sitter de förväntansfulla gästerna och blickar ut mot det blå. Plötsligt skriker någon till och börjar dra samtidigt som allas uppmärksamhet vänder sig mot denna första hjälte ombord. Ibland blir det napp och ibland bara bottennapp; det är ganska pinsamt när man sliter och drar i sin lina, på samma gång som man försäkrar alla som vill lyssna - och kanske även de som inte vill lyssna - att "Det här är en jätte..." och någon i besättning kommer, känner på draget och säger "Korall..." Fiskelyckan brukar i alla fall stå bi och snart har de flesta nybörjare fått upp både havsabborre, barracuda och ibland även haj. Hajarna får återvända - lite omtumlade men vid full vigör - till havet. Matfiskarna möter sitt öde i hotellets kök där de grillas för att avnjutas av alla stolta fiskare.

Populärt är också att besöka någon av de närmaste fiskeöarna. Dessvärre har befolkningen på dessa blivit så vana vid turister att en hel del av genuiniteten är på väg att försvinna samtidigt som stånden med billiga souvenirer dyker upp och barnen har lärt att med stora vackra ögon vända sig till turisterna och säga "One dollar". Hur som helst ger ett besök på en fiskeö, hur turist-influerad den än hunnit bli, en god inblick i hur det "riktiga" Maldiverna ser ut.

De hotellöar som ligger inom ett behagligt avstånd från Male brukar även arrangera en shoppingtur till huvudstaden. Om du har möjlighet bör du ta chansen att bekanta dig med en av världens minsta huvudstäder. För övrigt bjuds bad- och snorkelturer samt picnic på obebodda öar.

 

Föregående Hem Nästa